8/15/2012

Mastika ile tortun bəzədilməsi



Vaxti, hevesi olanlar, dogum gunu ve bayram tortlarini oz eli ile hazirlamagi sevenler ucun,  tortun bezedilmesi usullarindan birini teqdim edirem. Tebii ki, elimden gelen qeder-))





Mastika esasen iki cur hazirlanir, quru sudle, bir de sufle- konfetler ile.  Tortun uzerini ortmek ucun esasen quru sudle hazirlayiram. Cunki o daha yumshaq ve dadli olur. Konfetle hazirlanan ise daha cox fiqurlar, guller duzeltmek ucun yaxshidir. Ashagidaki tortda ise gul ve boyuk fiqur olmadigindan butun mastikani konfetle hazirladim, sheker-pudrani nisbeten az vurdum ki, yumshaq olsun. Shekilde gorduyunuz konfetlerdir istifade etdiyim. Bashqa adlar ve markalar da var satishda.





MASTIKANIN HAZIRLANMASI:





100 qr. sufleni bir qaba tokub 30 qr kere yagi elave edin su hamaminda ve ya mikrodalgali sobada  eriyib shishenedek saxlayin. (Sobada cox tez eriyir deye diqqetli olun, cox saxlamayin, eriyib suya donerse alinmir mastika) Shekildeki halda olduqda goturub tez isti-isti sheker pudrasini tedricen seperek qarishdirin




 (Pudranin miqdari texminen 200 qr.dir. Isteyinizden asili olaraq berk ve ya yumashaq olmasi ucun az, ya da cox tokursunuz ). Mastika bir rengde olacaqsa rengini de isti-isti qatmaq olar. Bele olanda daha rahat renglenir. Rengler de adi shirniyyat ve tortlar ucun istifade olunan renglerdir. 
Shekilde gorduyunuz "xemir" texminen yumshaq plastilin kimidir ve tortun uzerini ortmek ve  fiqurlar duzeltmek ucun ela "material"dir. Yuxarida qeyd etdiyim kimi, tortun uzerini ortdukde, sheker-pudrani bir az az edirik ki, yumshaq olsun.
 Hazir olan kimi "strec-plyonka"-ya bukun. Ele bukun ki, hava qalmasin icinde. Ve 20-30 deqiqe soyuducuda saxlayin.
 Burda rengini "xemir" hazir olduqdan sonra qatdim, cunki, bir nece reng lazim idi.
 Ag rengli mastika ucun ag, rengli qarishigi olmayan sufleler goturun. qarishiq rengliler,  boz, sarmtil reng alir ve ag reng ucun istifade etmek olmur.

 "Xemirimiz" hazirdir ve evvelceden hazirladigimiz  tortun uzerine ortmek ucun adi xemir kimi yayiriq. Yaydiqda yapishmasin deye sheker-pudradan ve ya kraxmaldan istifade edirik. Ikinci daha yaxshidir, cunki pudra xemiri bir az berkidir.
Mastikan ile ortulecek tortlarin uzerine (icine istediyiniz kremi ceke bilersiniz)yagli krem cekin. Yagli krem, mastikani islatmir ve korlamir.
Burda menim tortum adi biskvit tortudur. Krem de yagli krem.  Ehtiyatla mastikani uzerine orturuk. Kuncleri metbex "shpateli" ile, ya da adice elimizle hamarlayib duzeldirik.
Kenarlarini bicaqla,kesib artiq xemiri cixaririq.
 Ortuk hazirdir. Uzerine istediyiniz ve zovqunuze uygun bezeye bilersiniz. Men 7 reqemi ve uzerinde yol, mashin hazirlamaga calishmisham, yuxarida gorduyunuz kimi -))



8 comments:

  1. He... Shokdayam hele...

    Sene halaldi! Bu, menim bacaracagim ishlerden deyil. Odur ki, sadece oturub size gonag geleceyim gunu gozleyim.

    Teymuru ise xalasi urekden tebrik edir, gozel yanaglarindan opur...

    ReplyDelete
  2. Cox sag ol, xalasi. Sebirsizlikle gozleyirik-)) Bele baxanda cetin gelir adama duzd, amma ele cetin deyil,esas mastikani hazirlamaqdi. Qalani, ele bil plastilinle ishleyirsen. Ressamliq qabiliyyetin varsa demek, plastilinden de menden daha yaxshi duzelde bilersen. Cunki, o sahede menim qabiliyyetim 0 oldugu halda bele duzeldiremse, sen shedevr yaradarsan, eminem-))

    ReplyDelete
  3. Aysele qatiliram hovselem ne catmaz nede elimden gelmez)) Teymurcan tebrikler!.

    ReplyDelete
  4. Quru sudle nece hazirlayirsiz? Zehmet olmasa yazardiz

    ReplyDelete
  5. mastiksa xemir kimi olandan sonra nece gun qala biler yaza bilseniz sevinerem

    ReplyDelete
  6. Mastika hazır harda satılır bilən varsa yazsinda100 qram sufle nədi harda satılır yazinda nolar

    ReplyDelete
  7. Men bunu çoxdn arzulayrdm alinsa sevinerdm mende çünki tort çox biwirirem

    ReplyDelete
  8. Qizlar bu tortun dadini deyiwmirki?

    ReplyDelete